Hem » Möbeltyger

Möbeltyger

Låna hem möbeltyger hos Nordiska verkstan.

I vår butik i Ljusdal centrum kan Sofie gärna visa dig möbeltyger och hängare som du är välkommen att låna hem. Vi har ett stort urval textilier från hela världen men med fokus på klimatsmarta alternativ vid både produktion och frakt. Vi har inte tyger på löpmeter i butiken och om du redan vet vilket tyg du önskar så kan vi gärna beställa hem det till dig. Det är både gratis och roligt att låna hem tygprover och vi hjälper dig gärna.

Helst möte enligt avtal
Tel: 079-3503027

Hur mycket tyg går det åt till en soffa eller fåtölj?

Tygåtgång. Vill man veta hur mycket tyg som går åt till en möbel så gör man en så kallad klippnota. Den utgår oftast ifrån att tyget har en bredd på 140 cm som är standard för de flesta möbeltyger och man mäter sedan upp de olika delarna av bitarna (baksida rygg, sits, insida rm m.fl) och placerar ut dem i en mall med bredd på 140 cm, för att få möjliga spill. Var inte för snål när du måttar för man vill ha minst 5 cm i dragsko på vissa ställen då det underlättar arbetet. Vi hjälper dig gärna ta fram en klippnota som är riktig. Skicka en bild till sofie@nordiskaverkstan.se eller kontakta oss här.

Mönsterpassning. Om man väljer ett stormönstrat tyg och vill att det ska mönsterpassas i sömmarna och vissa möten så lägger man till ca 20% extra på tyg-åtgången för att det ska räcka. Blir det lite tyg över å syr vi t.ex. armstöds-skydd av det.

Vad kostar ett möbeltyg?

Ett möbeltyg kostar i snitt mellan 550:-/m och upp till 2500:-/metern. I snitt räknar vi på ca 1000:- per meter för möbeltyg för att du ska få en så riktig prisbild som möjligt innan du valt tyg.

Ulltyger och kända designerprints hör till den övre prisklassen men man kan också finna både slitstarka och vackra tyger som billigare alternativ.

Hur slitstarkt måste ett möbeltyg vara?

Martindale. Slitstyrkan på ett möbeltyg mäts i en skala som kallas Martindale.

Ett tygs Martindale-värde anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget utan att det gått några maskor. Desto högre Martindalevärde, desto starkare tyg.

Speciellt viktigt är det att välja ett tyg med högt Martindalevärde när du tex. ska klä om en soffa eller fåtölj, som får utstå mycket slitage. En gardin som inte slits nästan alls, kan ha ett mycket lågt Martindalevärde.

För hemmamiljö brukar ett Martindalevärde på över 15 000 varv rekommenderas och för offentlig miljö brukar ett värde på över 50 000 vara lämpligt.

Hur undgår jag ett noppigt möbeltyg?

Pilling. När det gäller möbeltyger till offentlig eller hemmamiljö är det
allmänt känt att tygets yta kan bli lite ”noppig”. Måttenheten för detta är namnet ”Pilling”. Noppighet eller mer utförligt förklarat överskottsfibrer som slits av från möbelklädseln och detta uppstår vid slitage av olika slag när möbeltyget gnids vid användning och små fiberkulor bildas. Måttskalan för ”Pilling” är mellan 1 till 5.  Den högre siffran 5 betyder ingen pilling överhuvudtaget medans 1 är mycket pilling. Skalan är exponentiellt vilket till exempel innebär att 4 är dubbelt så bra som den tidigare nivån 3. Pilling är en skala från 1-5 där den högre siffran 5 betyder ingen pilling överhuvudtaget medans 1 är mycket pilling. Skalan är exponentiellt vilket till exempel innebär att 4 är dubbelt så bra som den tidigare nivån 3.

TYGLEVERANTÖRER

Jab, Jobs handtryck, Chivasso, Kvadrat, Gudbrandsdalen, Nevotex, romo, William morris, Sandersson, Baker, carlucci, Frank och cordinata, Bute, Växbo lin, Dedar, Tärnsjö garveri, Top n trim, Scanaprima, Eilersen, Lauritzons, Zoffany, Bogesunds väveri, Lindwood, Liberty, Kirkby design, Villa nova mm.fl.