Hem » Om möbeltapetsering

Om möbeltapetsering

Är du intresserad av Möbeltapetsering? På denna sida finner du bl.a. en guide i möbeltapetsering och en film där Sofie berättar hur man går tillväga för att klä om en traditionell öronlappsfåtölj. Längre ner finner du tips på hur du själv kan vårda dina möbler, samt mer om vad en möbeltapetserare gör och hur möbeltapetsering gynnar klimatet. Du får också tips på vad du kan tänka på innan du anlitar en möbeltapetserare.

https://vimeo.com/520845189/49e7842509

Vad är möbeltapetsering?

Möbeltapetsering är processen att ta bort gammalt tyg från en möbel och ersätta det med nytt tyg. Detta görs vanligtvis för att förnya utseendet på en möbel eller för att reparera skador på tyget. Tapetseraren kan också förbättra sittkomforten. En stoppning kan ibland behöva bytas ut eller repareras i skumkärnan eller fjädrarna i sits och rygg för att få önskad sitthöjd eller mjukhet och stöd.

Arbetsområdena är många inom denna yrkesgrupp och här kommer några exempel på vad en tapetserare kan specialiserat sig inom:

-Renovering av äldre möbler, nyproduktion inom möbel-industrin, bil sadelmakeri, möbelkonst, skinn- och gardinsömnad eller med båt- och kapellsöm.

En möbeltapetserare kan alltså arbeta med många olika typer av möbler. T.ex soffor, fåtöljer och köksstolar. Som regel mest stoppade möbler till både privat och offentlig miljö.

Varför klä om sina möbler?

Möbeltapetsering kan vara ett bra alternativ för dig som har möbler som du älskar, men som har sett bättre dagar. Genom att byta ut tyget på dina möbler kan du ge dem ett nytt liv och samtidigt spara pengar och värna om miljön. Privatpersoner klär ofta om sina möbler för att de har ett affektionsvärde som de vill värna om.

Önskar du ett hälsosammare inneklimat så föredra då att ha möbler i 100% naturmaterial, alltså äldre möbler.

Välj hellre äldre möbler som du klär om framför att köpa nya möbler då moderna stoppningar innehåller kallskum eller polyeter av porös plast. Plasten ger ifrån sig mikroskopiska partiklar som lagras i kroppen. Det finns tyvärr ingen forskning kring detta men tänk på att så länge möbeljättarna har ekonomiska intressen i första hand så kommer de inte ta hänsyn till din hälsa.

Tyvärr finner du dessa plastmaterial i nästan alla nyproducerade stoppade möbler och de flesta textilier.

100% Naturmaterial finner du i de flesta möbler producerade innan 1950. Skummaterial som tex latex kom nämligen på mitten av 50-talet och blev snabbt ett standardmaterial inom möbelindustrien. Tyvärr ersatte de moderna skummaterialen de traditionella naturstoppningarna. Eftersom naturmaterialen har så bra livslängd så har de blivit populära igen.

Äldre möbler av bättre kvalitet.

Ofta är stoppningarna och virket i äldre möbler av bättre kvalitet än idag.

Snabbväxande plantskog visar sig varken vara lika starkt eller vacker som virket var förr. Idag är hållbarhet sällan något man prioriterar för större möbelproducenter. Nyproducerade möbler förväntas ha en ganska kort livslängd på ca 5-7 år där vi jämförelsevis ser äldre möbler som klarar sig gott i över 100 år. Med lite kärlek och renovering under generationerna så klarar de äldre möblerna att leva ännu längre än detta också.

Äldre handgjorda möbler är producerade för att kunna repareras vid olika slitage. Vid renovering håller de oftast i minst 20 år till innan de måste kläs om igen. På en klassisk öronlappsfåtölj behöver man oftast bara fylla på en sittkudde och byta tyg så är den som ny igen och håller 30 år till. En hållbar möbel som slits vackert får skador som kallas patina. Vårt tips är att försöka ha sådana möbler hemma. De får ofta också ett högt värde som auktionsvaror.

Miljöpåverkan

Genom att reparera möbler istället för att köpa nya bidrar du till att minska den miljöpåverkan som är förknippad med nytillverkning. Avfallshanteringen blir dessutom minimal vid restaurering då de gamla möblerna slipper hamna på tippen. Vid köp av nya möbler bidrar du alltid till ett utnyttjande av naturens resurser som är onödigt i vår tid. Det går såklart åt en del nya material även vid renovering av gamla möbler men då kan du som kund välja leverantörer som tar hänsyn till miljöpåverkan.

Har du möbler av värde hemma?

Du kan alltid ringa, skicka ett sms eller maila en bild på din möbel så kan vi berätta mer om den. Om du vill så får du också en prisuppskattning på renoveringen.

Om du har möbler hemma som du misstänker har ett antikt värde eller är en designklassiker och vill veta mer, så skicka gärna en bild till oss så kan vi berätta mer eller hjälpa dig forska i detta.

Som du märker så är det många anledningar till varför det är både miljövänligt och roligt att anlita en möbeltapetserare.

Älska dina möbler.

Kuriosa. Det finns forskning som visar på att vi älskar våra ting mer om vi tar hand om dem. Att lappa, laga och designa dina egna möbler sprider alltså också kärlek.

Bra att tänka på innan du anlitar en möbeltapetserare.

Innan du anlitar en möbeltapetserare finns det några saker du bör tänka på för att säkerställa att du får det resultat du vill ha.

  1. Erfarenhet och expertis: Se till att den möbeltapetserare du anlitar har tillräcklig erfarenhet och expertis för att hantera dina möbler på ett professionellt sätt. Fråga efter referenser och se till att de har utfört liknande jobb tidigare. Se våra referenser och bilder.
  2. Kvalitet på material: Kontrollera att den möbeltapetserare du anlitar använder högkvalitativa material som kommer att hålla länge. Du vill inte att dina möbler ska se ut som nya i några veckor och sedan börja se slitna ut igen.
  3. Kostnad: Be om en offert innan du anlitar en möbeltapetserare. Se till att du förstår alla kostnader och vad som ingår i priset, inklusive arbete, material och eventuella extra utgifter. Kontakta gärna oss här.

Hur kan jag själv vårda mina möbler?

TIPS från Sofie på Nordiska Verkstan.

Byt Dammsugarmunstycket. Var mer noggrann när du städar hemma och byt snabbt ut munstycke på dammsugaren ibland för att susa lite i möblerna. När man inte dammsuger möbler (och fårskinn) så får smutspartiklarna tid på sig att vandra längre in i textilen där de till slut skaver av fibrerna i textilen och gnager av håren vid roten. Är du där i tid och skakar/dammsuger och tvättar dina möbler så klarar de sig mycket längre.

Skydda möblerna med t.ex. armstöds-skydd och fårskinn. Om du vet att ni har en favoritmöbel som kommer utsättas för hårt slitage så kan du skydda den på flera olika sätt. Lägg gärna ett snyggt fårskinn över sitsen som slits mycket och få armstöds-skydd sydda av en tapetserare. På så sätt kan du lättare rensa möblerna från smuts. Skaka av och vädra skinnet och tvätta armstöds-skydden när de blir smutsiga. Det är oftast sits och arm på en soffa eller fåtölj som går slits sönder först så tänk på att skydda de delarna främst.

Undvik direkt solljus. Ställ inte möblerna i direkt solljus för då slits de snabbare och kan få fula missfärgningar i tyget. Ha bra sjalusier eller gardiner som du kan dra för när solen ligger på. En tapetserare kan också hjälpa dig att sy en gardin-kappa eller gardin-längder.

Skinnmöbler vill både tvättas och få ny fukt/fett med jämna mellanrum för att hålla länge. Fråga din möbeltapetserare hur du ska vårda just dina skinnmöbler. Idag finns det både skonsamma och snygga vårdprogram som du själv kan göra hemma för att ge dina möbler en ny känsla eller fräsch look.